14 Kasım 2016 Pazartesi

Kıymalı Lazanya

Merhabalar,

Bugün sizlere Kıymalı Lazanya tarifi vereceğim. Garfield kadar sever misiniz bilmem ama biz ailecek bayılırız...Hem lazanyaya hem Garfield'a :))

** Lazanya için Barilla'nın lazanyasını tercih edebilirsiniz. Ön pişirme gerektirmeden kullanılabiliyor.

** En son kat için kendinize hazırlamış olduğunuz beşamel sostan biraz ayırmalısınız, tarifin sonunda "Aaaaa beşamelim bitti ama!" demeyin.. ;)




Kıymalı sosu için:
1 orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytin yağı
300 gr kıyma
2 adet orta boy havuç rendesi
2 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı tuz

Beşamel sos için:
50 gr tereyağ
2 çorba kaşığı un
3 su bardağı süt
Bir tutam tuz + 1 tutam karabiber

Üzeri için:
100 gr kaşar peyniri rendesi

Öncelikle yemeklik doğradığımız ya da rondodan çektiğimiz soğanı zeytinyağı ile kavuruyoruz. (Tercihe göre çiçek yağı da kullanılabilir)
Sonra içine kıymayı ekleyip biraz suyunu çekinceye kadar orta ateşte kavuruyoruz. (6-7 dk kadar)
Havuç rendesini ilave ediyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp biraz pişmesini bekliyoruz.
Havuçlar yumuşayınca içine domates rendesi + salça + tuz ve karabiber ekliyoruz, güzelce karıştırıp altını kısarak biraz daha pişiriyoruz.

Bütün bunlar olup biterken:
Tereyağını eritip içine unu ekliyoruz ve topak olmaması için sürekli karıştırıyoruz. (Yumurta çırpıcı bu işlem için en iyisidir)
Mis gibi tereyağı ve un kokusu çıkınca içine 3 bardak süt ekliyoruz ve yine sürekli karıştırarak sütün kaynamasını bekliyoruz.
Süt kaynadıktan sonra bu karışıma karabiber ve tuz ilave ediyoruz.
Ocağın altını kısıp soğumaya bırakıyoruz.

* Soğurken çok katılaşırsa içine süt ekleyerek biraz açabilirsiniz. Yaptığınız beşamel sos mercimek çorbası kıvamı gibi olmalıdır. Ne çok sulu, ne çok katı.

Soslarımız piştikten sonra kare bir borcamı yağlıyoruz ve içine beşamel sosun birazını döküp, tüm borcama dağıtıyoruz.
Bu beşamelin üzerine kıymalı sostan döküyoruz. Kıymalı sosun üzerine de iki adet lazanyayı yanyana koyuyoruz.
Lazanyalar ince uzun dikdörtgen şeklinde olduğu için iki tanesi yanyana konduğunda kare borcamı yeterince kaplamış oluyor.
Lazanyaların üzerine tekrar beşamel sos gezdiriyoruz, tekrar kıymalı sos ve yine lazanya...Bu şekilde soslar bitene kadar sıralama yapabilirsiniz. Bu ölçülerdeki bir tarife göre 4 kat olabiliyor.



En son sıra lazanyanın üzerine  kalan beşamel sosumuzu yayıyoruz ve üzerine kaşar peyniri rendesini ekliyoruz. Bu şekilde sıralama bitmiş oluyor.

NOT: Bu benim pişirdiğim lazanyanın sıralanış şeklidir. Bir de alternatif olarak size aşağıdaki tabloyu öneriyorum ancak bu tablodaki lazanyanın daha fazla malzeme gerektirdiğini söylemeliyim.


Hazırlamış olduğunuz lazanyayı önceden ısıtılmış 210 derece turbo fırının orta gözüne koyuyoruz ve 20 dk kadar pişmesini bekliyoruz.
Lazanyayı çıkardıktan sonra da  yaklaşık 10 dk bekleyelim, soğusun. Sonra afiyetle yiyebilirsiniz... :)









2 yorum:

  1. Merhaba, paylaşımlarınız çok güzel,
    Ama blogunuzu bayadır ihmal etmişsiniz...
    Eminim paylaşacak çok şey birikmiştir. Hadi gelin artık…

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, çook teşekkür ederim.. :) Nefis yemek tarifleri web sitesine de tariflerimi eklemeyi düşünüyorum. Çok ara verdim ama devam edeceğim :)

    YanıtlaSil