27 Haziran 2016 Pazartesi

Cevizli Ev Baklavası


Herkese merhaba!

Bayram gelmeden önce sizlerle ev baklavası tarifimi de paylaşayım ki, ikramlarınızda sarmaya arkadaşlık etsin.. :)

Ama yapması da pişirmesi de uzun sürüyor, benden söylemesi. Ona göre ayarlayacaksınız artık zamanınızı. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin!

NOT: Tarifim 31 cm çapında tepsi ve 60 kat yufka içindir.  

Malzemeler:

* 1 yumurta
* 1 yumurtanın sarısı
* 1/2 çay bardağı süt
* 1/2 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 çay kaşığının ucunda tuz
* 1 yemek kaşığı sirke
* 250-300 gr mısır nişastası (sadece baklavayı açmak için kullanacağız)
* 1 paket hamur kabartma tozu
* 1 dolu kase ceviz içi
* Yaklaşık yarım kg un

Üzeri için:

* 250 gr tereyağı

Şerbeti için :

* 4 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
* Bir kaç damla limon suyu

Unu yoğurma kabınıza eleyerek dökünüz, ortasını açarak tüm malzemeyi ekleyiniz. (Mısır nişastası hariç)
Ele yapışmayan kıvama gelecek şekilde hamuru yoğurunuz.
Hazırladığınız hamuru 6 eşit bezeye ayırınız ( her biri yaklaşık 100 er gr kadar oluyor) ve bunları da 10 minik parçaya bölünüz. Toplamda 60 adet bezemiz olacak.

Minik parçaların her birini nişasta ile yaklaşık bir çay tabağı çapında açarak üst üste koyalım. Üst üste dizerken aralarına nişasta serpmeyi ihmal etmiyoruz. Açmış olduğunuz bezeler 10 tane olduğunda tezgaha mısır nişastası serpiyoruz ve bu 10 bezeyi üst üste getirip merdane yardımıyla tepsimizin çapı kadar açıyoruz.
Tepsimizi sıvı yağ ile yağlıyoruz ve bu ilk 10 adet bezeden açmış olduğumuz yufkayı tepsimize yayıyoruz.
10 tane beze tek seferde açıldığı için hepsi birbirine yapışacaktır, normaldir, sakın panik olmayın :)
Eğer yufkayı tepsinin çapından daha fazla açmışsak kenarlarını düzgün bir şekilde kesebilir ve bu parçaları da tepsiye koyabilirsiniz.
Bu şekilde ikinci 10'lu beze gurubunu da açıp, tek bir yufka haline getiriyoruz. İlk yufkanın üzerine seriyoruz.
2. ve 4. katların arasına bolca ceviz serpiyoruz.

6 katın tamamı da bitince keskin bir bıçakla baklavamızı dilimlere ayırıyoruz. Tereyağını kızdırıp tepsinin her yerine gelecek şekilde döküyoruz. (tereyağ tamamen eriyince içine minik bir ekmek parçası atınız, o ekmek parçası kızarmaya başladığında yağımız hazır demektir)

Önceden ısıtılmış fırında turbo/160 derecede 40-45 dakika kadar kontrollü olarak pişiriyoruz.

NOT: Tepsimizi önce fırının alt katına koyalım ve 15-20 dakika pişirelim. Baklavanın altı pişmiş görünüyorsa tepsiyi orta kata alabiliriz. Üstleri de iyice kızardıktan sonra baklavamız pişmiş demektir.


 Bu arada sakın unutmayalım. Bu fırın ısısı/süresi 60 kat yufka için geçerlidir. Daha az ya da daha çok sayıdaki yufkalar için pişme süresi değişkenlik gösterebilir.

Pişen baklavamızı soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuduktan sonra şerbetini hazırlıyoruz:

Şerbet için şeker ve su bir tencereye konur, kaynamaya başladıktan sonra altı biraz kısılır bu şekilde de biraz daha kaynar. (25-30 dakika kadar) Ocaktan indirmeden önce bir kaç damla limon sıkılır.





Bu kaynar şerbeti soğuyan baklavanın üzerine döküyoruz ve şerbetin çekmesini bekliyoruz.
Şerbeti iyice çektikten sonra baklavamızı servis edebiliriz!

Ellerinize sağlık...:)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder