14 Haziran 2016 Salı

Fellah Köftesi


Merhabalar!

Bugün sizlere yapımı çok  pratik olmayan ama Güney Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Fellah Köftesi'ni tarif edeceğim.

Bu tarifi 6 kişilik gibi düşünebilirsiniz.

Köftesi için malzemeler:

* 1,5 su bardağı köftelik bulgur
* 1 tatlı kaşığı toz kimyon
* 2 litre su
* 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* 1 çorba kaşığı biber salçası
* Zeytinyağı
* 1 kahve fincanı un
* 1 yumurta akı
* Tuz

Sosu için malzemeler:

* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 3-4 diş sarımsak (incecik kıyalım ya da rendeleyelim)
* 1 çorba kaşığı biber salçası
* 1 çorba kaşığı domates salçası

Şimdi ilk iş olarak bulguru çukur bir kaba aktarıyoruz. Üzerine kimyon, pul biber ve salçaları ekliyoruz.
Bunları karıştırarak üzerlerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz ve bu şekilde 15 dakika bekletiyoruz.
Bulgur yumuşayınca karışımı iyice yoğuruyoruz. Unu ve yumurta akını da ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.
Geniş bir tencereye 2 lt su koyup kaynatmaya başlıyoruz. Bu arada, yoğurduğumuz karışımdan yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içinde yuvarlıyoruz. (ara sıra elimizi soğuk suya batıralım ki yuvarlama sırasında bulgurlar elimize yapışıp kalmasın)
Üzerlerine de serçe parmağımızla hafifçe bastırarak minik çukurlar oluşturuyoruz.
Biz köfteleri yuvarlayana kadar su da kaynamıştır artık. Bu suya 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip bir kaç taşım daha kaynatıyoruz sonra da hazırladığımız köfteleri dikkatlice suyun içine bırakıyoruz. Sakın ola ki köfteleri suya patır kütür atmayın! Suya düştükleri gibi birbirlerine yapışıp kalırlar, ayırmak isterken de dağılıp giderler. Mümkünse teker teker aralıklı bir biçimde tencereye bırakın.
Köfteleri 5-6 dakika kaynatıp süzgeçli geniş bir kepçe ile sudan çıkarıyoruz. Suları iyice süzülsün.
Sonra da köftelerimizi servis yapacağımız tabağa alıyoruz.

Sıra geldi sosunun hazırlanmasına...

Köfteler servis tabağında dursun, biz zeytinyağını ısıtıp içine kıyılmış sarmısakları atalım ve biraz kavrulmalarını sağlayalım. Salçaları da ekleyerek sosumuzu bir kaç dakika  pişirelim.

Bu sosu, servis tabağında bekleyen köftelerin üzerine dökelim ve maydonozla bir güzel süsleyerek servis edelim.


Afiyet olsun!

NOT: Acı bir ikramdır. Acı sevmeyenler pul biber kısmını atlayabilirler..;)

 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder