17 Haziran 2016 Cuma

Fırında Sebzeli Misket Köfte


Merhabalar,

Bugün sizlere nefis bir yemek tarif edeceğim. Bu yemeği iftar sofralarınız için de pişirebilirsiniz. Hem çok lezzetli hem de rengarenk bir yemek. Yapması da yemesi de keyifli!

Malzemeler: (Bu ölçülerle 1 fırın tepsisi kadar pişirebiliyorsunuz)

Köfte malzemeleri:
* 500 gr. kıyma
* Köfte harcı
* 1/2 çay bardağı su

NOT: Köfte harcı kullanmak istemeyenler kıymaya 1 orta boy soğan + 1 tatlı kaşığı kimyon + 2 diş sarımsak + 1/2 tatlı kaşığı toz karabiber + 2 dilim bayat ekmek + 1 çay kaşığı tuz ilave ederek de yoğurabilirler.

Sebze malzemeleri:
* 3 adet patates
* 3 adet kabak
* 3 adet patlıcan
* 3 adet kırmızı biber
* 3 adet sivri biber
* 3 adet çarliston biber
* 3 adet havuç
* 3 adet soğan
* 5 diş sarımsak
* 2 su bardağı haşlanmış bezelye

* 1 er tatlı kaşığı karabiber , kimyon, pul biber
* 1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası

* Kızartmak için sıvı yağ (zeytinyağı da tercih edebilirsiniz)
* Biberleri sotelemek için 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* Tuz ve 3 su bardağı su

Bu yemeği pişirmek için gereken malzemelere baktığınızda, uzuuuun bir süre mutfaktan çıkamayacağınızı anlamış olmalısınız. İşte bu nedenle benim size tavsiyem, bu yemeği çok boş bir zamanınıza denk getirin. Asla aceleye gelmeyen bir yemektir bu. (Az kızartırsınız, bir şeye benzemez, farkında olmadan yakarsınız, ziyan olur..her şey olur yani) Ya da bir kaç gün önceden kızartma işlemlerini yapıp derin dondurucuya atarsınız; pişireceğiniz gün malzemeleri birleştirir fırınlarsınız. İçinize nasıl sinerse, vaktinize göre nasıl isterseniz...

Öncelikle patlacanları alacalı soyalım, küp küp doğrayıp tuzlu suya atalım. Acı suyu çıksın iyice.
Köfte malzemelerini yoğuralım, misket şekli verelim ve dinlenmeye bırakalım.
Soğanları halka halka, biberleri de ince ince doğrayarak sotelenmeleri için hazırlayalım.
Bir tavaya (teflon olmasını öneririm) 1/2 çay bardağı sıvı yağ koyup kızdıralım, üzerine doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyerek kavuralım. Salçaları ve baharatları da ilave ederek 2 dakika daha karıştıralım.
Üzerlerine biberleri ekleyerek sotelemeye devam edelim. Pişen biberlerin üzerine bezelye, tuz ve su da ilave edilerek kaynayana kadar pişirelim.

Daha sonra sırasıyla doğranmış patates, kabak, patlıcan, köfte ve havucu kızartıp yağlarını süzdürdükten sonra fırın tepsisine koyalım. Bezelyeli ve biberli karışımı da kızartmaların üzerlerine ekleyerek karıştırıp,180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirelim.

Servis önerisi : Fırına vermeden önce sebzelerin üzerine kaşar peyniri rendesi de serpiştirilebilir. Kaşarların üzeri kızarınca yemek pişmiş demektir, şimdiden afiyet olsun! :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder