24 Haziran 2016 Cuma

Tel şehriye çorbası

Merhabalar,

Bugün sizlere bizim evde "Şifa veren hasta çorbası" olarak da bilinen ve çok sevdiğimiz bir çorba türünü, "Tel şehriye çorbası" nı tarif edeceğim. Terbiyeli olarak da yapılır. Ben her ikisini de burada anlatacağım, siz damak tadınıza hangisi uygunsa onu deneyin.
Önce çorbayı tarif edelim, aşağıya da terbiyesi için kullandığım malzemeleri yazacağım.

Malzemeler:

* 1 çay bardağı tel şehriye
* 1 litre su (bunun bir kısmı tavuk ya da et suyu olursa lezzeti çok güzel oluyor)
* 1 orta boy domates ya da 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı tereyağ + 2 yemek kaşığı zeytinyağı (zeytinyağı tercih etmezseniz hiç koymaya da bilirsiniz.)
* 1 adet yeşil sivri biber.
* 3-4 dal maydanoz
* Tuz ve servis için karabiber

Önce yağları ve salçayı kısık ateşte bir güzel karıştırıyoruz. Domates tercih edenler domatesi rendeleyip yağlarla karıştırabilirler.
Salça göz göz olmaya başlayınca üzerine 1 litre su ilave ediyoruz. (Bu suyun bir kısmı tavuk suyu ya da et suyu olabilir, çok güzel lezzet verir)
Su kaynadıktan sonra içine şehriyeleri ve doğranmış sivri biberleri atıyoruz. Maydanozu da minik minik doğrayıp çorbamıza ilave ediyoruz. Orta-kısık ateşte şehriyeler ve sivri biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz; ocağı kapadıktan sonra da tuzunu ekiyoruz.

Çorbamız aslında bu şekilde servise hazır durumda ancak bu çorbayı terbiyeli olarak sevenler için şöyle bir güzellik yapıyorum:

1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta

Bu üç malzemeyi derin bir kapta çok güzel çırpıyoruz ve iyice karışmasını sağlıyoruz.
Sonra çorbadan bir kepçe alıp bu karışımın üzerine döküyoruz ve hızlıca çırpmaya devam ediyoruz. Bu şekilde 3-4 kepçe daha ilave ederek karışımın ısısını yükseltiyoruz (bu işlemi yapmayıp, unlu karışımı direkt olarak çorbanın içine dökersek, unlar topak olur ve yumurtalar çorbaya karışmadan pişer.)
Yeteri kadar ısınan karışımı yavaş yavaş çorbanın içine döküyoruz ve çorbamızı tekrar güzelce karıştırıyoruz. Eğer karışımı ilave ettikten sonra çorbamızın kıvamı çok yoğunlaşırsa 1 fincan kadar sıcak su ilavesiyle sulandırmak mümkündür.

Şehriye çorbamız bu şekliyle de beğenilerinize sunulur...Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder