12 Haziran 2016 Pazar

Mercimek Çorbası


Herkese merhaba!

Bugün sizlere sofralarımızın vazgeçilmezi olan çorbalardan birini, mercimek çorbasını anlatacağım.

Bu çorbanın yapılışı kişiden kişiye o kadar çok değişiyor ki, herkesin mutlaka ilave edecek ya da çıkaracak bir şeyleri oluyor...:)  Bu nedenle şimdi ben kendi pişirdiğim çorbanın tarifini yazayım, siz istediğinizi ilave edip çıkarmakta özgürsünüz!

4-6 kişilik çorba için gereken malzemeler: 

* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 6 su bardağı su (kemik suyu ya da tavuk suyu vs..varsa mutlaka bu çorba için kullanın, ziyan etmeyin)
* 1 orta boy soğan
* 1/2 patates
* 1/2 havuç
* 4-5 çorba kaşığı tereyağı
* 2 çorba kaşığı un
* Tuz



Öncelikle mercimekleri sudan geçirip tencereye alalım.
Havucu, soğanı ve patatesi küçük küçük doğrayarak  (havucu rondodan da geçirebilirsiniz) mercimeklere ekleyelim.
Sonra bu 4 malzemeye suyu da ilave edelim; Hepsini bir güzel kaynatalım.
Çorba kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım ve pişmeye bırakalım ki, havuçlar ve patatesler de yumuşasınlar. Bir süre bu şekilde ara sıra karıştırarak pişirelim. Zaten yaklaşık 10 dk. içinde tüm malzemeler yumuşamış oluyor.

Çorbamız piştikten sonra ocağın altını kapıyoruz ve tuz ilavemizi yapıyoruz.
Sonra blenderi elimize alıyoruz ve başlıyoruz çorbamızı ezmeye.

Aslında ben de biliyorum bu tarifteki malzemenin tel süzgeçten kaşık yardımıyla geçirildiğini ama böyle yapmaya her zaman vakit bulamıyorum! Eğer sizin de vaktiniz darsa ya da "ben uğraşamam öyle süzgeçle filan" diyenlerdenseniz (olabilir, ayıp değil) hiç bir pişmanlık duymadan blenderinizi kullanınız. Eleştirenler olacaktır, "Asla yerini tutmaz" diyeceklerdir. Olsun! Herkesin yemek pişirmek için geniş zamanı olmayabilir. Neyin en pratik olduğunu düşünüyorsanız, içinize nasıl siniyorsa onu yapın. Nasıl olsa her şekilde çok lezzetli oluyor, keyfini çıkarın!

Tüm bunlar olup bittikten sonra küçük bir kapta tereyağımızı eritelim ve terayağ erirken unu ilave edelim. Un topak olmasın diye mutlaka yumurta çırpıcı kullanalım. Mis gibi tereyağ kokusu çıkana kadar karıştıralım.
Sonra bu karışımı çorbanın üzerine ilave edelim, yine çırpıcıyla iyice karıştıralım. Eğer çorbanın çok koyu kıvamlı olduğunu düşünüyorsanız 1/4 su bardağı kadar kaynar su ilave ederek biraz sulandırabilirsiniz.

Çorbamız aslında bu şekliyle servise hazır fakat "Süslemesiz olmaaaaz!" diyenler için:

Toz kırmızı biber + ufalanmış bayat ekmek + terayağ üçlüsüyle çorbanızı gayet güzel dekore edebilirsiniz.

Bu aşamada, tereyağını eritip kısık ateşte iyice köpük köpük olmasını bekliyoruz. Sonra üzerine 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ve biraz da ufalanmış ekmek ilave ediyoruz. ( kızdırdığınız tereyağın miktarına göre ekmeği göz kararı ayarlayabilirsiniz.) Ekmekler de biraz kızarınca ocaktan alıp çorbamızı süslüyoruz.
Limon ya da sirke ile servis edip; Afiyetle içiyoruz.

Benim mercimek çorbası hakkında söyleyebileceklerim bu kadar,
Şimdiden emeğinize sağlık!  :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder