15 Haziran 2016 Çarşamba

Paçanga Böreği

Merhabalar,

Bugünkü tarifim "Ara sıcak" olarak da tabir edilen ve özellikle de Türk kadınlarının "Gün ikramı" olarak misafirlerine sunmayı tercih ettiği bir lezzet...Paçanga böreği.

Bu börek, ihtiva ettiği malzemeler açısından biraz masraflıdır. O nedenle sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti filan diyemiycem ama yine de herkesin arşivinde bulunmasını isterim..:)

8 kişilik tarif için Malzemeler:

* 6 adet yufka
* 300 gr pastırma
* 400 gr rende kaşar peyniri
* 2 adet orta boy domates
* 2 adet çarliston biber
* Kızartmak için sıvı yağ

Öncelikle her bir yufkayı 4 e bölüyoruz.
Pastırmaları ince ince dilimliyoruz, küçük küçük doğradığımız biber ve domateslerle beraber tavada 2-3 dakika soteliyoruz. (İsterseniz malzemeleri çiğ olarak da koyabilirsiniz ama ben şahsen tercih etmiyorum. Bu şekilde daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.)
Sotemiz soğuduktan sonra içine rendelenmiş kaşarı ilave ediyoruz. Artık böreğin iç malzemesi hazır durumda!
Şimdi bu karışımı yufkalarımıza eşit biçimde dağıtalım ve yufkalarımızı kalın bir sigara böreği şeklinde saralım.
Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edelim.
Sarılı haldeki yufkalarımızı kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartalım ve soğumadan ikiye bölerek servis edelim.


"Ben kızartma sevmiyorum, böreğimi fırında pişiririm!" diyenler:

Yufkalara börek içini dağıtmadan önce her bir yufkaya yumurta fırçası ile 1 çay bardağı süt + 2 çorba kaşığı zeytinyağı karışımını sürelim. Bu yufkaların içine pastırmalı soteyi koyalım ve yine kalın sigara böreği gibi saralım.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, biraz da susam serpiştirerek fırına verelim.
Turbo fırında 200 derecede börekler kızarana kadar pişirelim.

NOT: Bu süreç için tam dakika veremiyorum çünkü her fırının pişirme süresi değişlik gösterebiliyor. Biz yine en iyisi "börekler kızarana kadar" diyelim. sonuçta iç malzeme zaten pişmiş olduğundan, böreğin fırından çiğ çıkması gibi bir ihtimal söz konusu olmayacaktır.)



Şimdiden elinize sağlık, Afiyet olsun..:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder