8 Haziran 2016 Çarşamba

Yoğurt Çorbası


Herkese merhaba,

Çorba ile ilgili görüşlerimi yazmadan önce sizlerle Ahmet Rasim'in "Çorba" şiirinden bir dörtlük paylaşmak istiyorum..Çorbaya şiir yazıldığını hiç duymamıştım, ben de araştırınca öğrendim.

"Kana kuvvet göze fer batna cilâdır çorba
İllet-i cû'a deva mahz-ı gıdâdır çorba
Sağlara, hastalara ayni şifâdır çorba
Ağniya dostu, muhibb-i fukarâdır çorba
Hâsılı hâhiş ile ekle sezâdır çorba."

Uzun lafın kısası, çorba akşam yemeklerimin vazgeçilmezidir. Hiç bir şey olmasın ama soframda bir kase çorbam bir de salatam olsun yeter...Hem çok sağlıklı hem de çok besleyici ve doyurucu olduğundan, özellikle diyet yapan herkesin öğününde mutlaka çorba olması gerekir.
Sonra, yapımı da çok eğlencelidir, yaratıcılığınızı arttırır. Damak tadına göre envai çeşidini pişirebilirsiniz. Evde artan ne varsa hepsinden gayet lezzetli çorbalar olabilir. (Ekşi yoğurttan yoğurt çorbası, kalmış pilavdan pirinç çorbası, mantıdan artan suya şehriye çorbası vb...)

Şimdi ben bu yazımda sizlere, içmeyi özellikle yaz aylarında tercih ettiğim ve ılık olarak da servis edilebilen "Yoğurt Çorbası" nı nasıl pişirdiğimi tarif edeceğim:

4 kişilik tarif için gereken malzemeler:

* 2 su bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı pirinç
* 6 bardak kaynamış su
* 2 çorba kaşığı yemeklik (tuzlu) tereyağ 
* 1 çorba kaşığı kuru nane
* Damak tadına göre tuz

Öncelikle pirinci beyaz suyu gidene kadar çok güzel yıkıyoruz.
Küçük yada orta boy bir tencerenin içine 2 su bardağı yoğurdu ve pirinci koyup, kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
(Bunları kaynatmadan suyu eklersek yoğurt kesilebilir o nedenle önce bu işlemi yapmamız gerekiyor.)
Ardından kaynar suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Pirinçler uzayıp yumuşayana kadar çorbamızın kısığa yakın orta ateşte pişmesini sağlıyoruz. Ara sıra karıştırıyoruz ki dibi tutmasın.
Küçük bir tavada tereyağını eritip içine kuru naneyi atıyoruz. Naneler fazla yanmasın tabii, dikkat ediyoruz bu aşamada.

Çorba pişince (Bakıyoruz, pirinçler yumuşamış mı? Boyları uzamış mı?) ocağın altını kapıyoruz, istenilen ölçüde tuz ilave ediyoruz (tereyağda tuzlu olduğu için bence fazla ilave etmeyin) En sonunda da tereyağlı ve naneli karışımı çorbaya ilave edip, bir güzel karıştırıyoruz.

NOT : Bu karışım servis sırasında ayrı olarak da sunulabilir.



Evet, çorbanız artık içmeye hazır! Pişirmesi son derece pratik olan bu çorba ile yemeklerinize lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz...Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder