22 Haziran 2016 Çarşamba

Zeytinyağlı Kabak

Merhabalar,

Bugün sizlere hafif mi hafif, sağlıklı mı sağlıklı çok da lezzetli bir yemek tarif edeceğim. Üstelik düdüklü tencerede de pişebilen bir yemek olduğu için fazla vaktinizi almayacaktır.

Malzemeler:

* 3 adet orta boy kabak
* 1 adet büyük boy domates
* 1 çorba kaşığı domates salçası (renk vermesini isterseniz ilave ediniz)
* 2 adet çarliston biber
* 1 adet büyük boy soğan
* 5-6 diş sarımsak
* Yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
* Damak tadınıza göre tuz
* Süslemek için maydonoz


Öncelikle soğanı küp küp doğrayalım (rondodan da geçirebiliriz ancak ben tavsiye etmiyorum bu sefer) ve zeytinyağı ile sararana kadar kavuralım. Arzu edilirse bu aşamada soğanlar biraz sarardıktan sonra salça da ilave edilebilir.
Bu arada, kabakları ve domatesi küp küp doğrayalım; çarliston biberleri de ince ince kıyalım. Malzemeyi tenceremize alalım. En sona da sarımsakları rendeleyip bu karışımın üzerine ilave edelim. Hepsini güzelce karıştıralım ve hiç su eklemeden tencerenin kapağını kapatıp orta / kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Kabaklar zaten suyunu salacağı için ekstradan su ilavesine gerek kalmayacaktır ama yine de siz arada bir bakarsınız. Eğer suyu az gibi gelirse, yarım kahve fincanı kadar sıcak su ilave yapmanız yeterli olacaktır.
Tuzunu ise yemeğiniz piştikten sonra ekleyebilirsiniz. Bu şekilde çok daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

Servis için sarımsaklı yoğurt da öneriyorum, gerçekten çok yakışıyor.

Benim gibi düdüklü tencere kullanmayı tercih edenler :

Malzemenin tamamını doğrayıp çiğ olarak düdüklüye atıyorsunuz, içine zeytinyağını da ilave edip tencerenin kapağını kapatıyorsunuz. Orta ateşte pişirmeye başlıyorsunuz. Tencereden tıssssss sesi gelmeye başlayınca düdüğünü indirip ocağı iyice kısıyorsunuz ve bu şekilde 15 dk kadar pişiriyorsunuz. Sonrasında tencerenin kapağını açıp yemeğin kıvamını kontrol edebilirsiniz. Bence olmuştur ama içinize sinmezse kapağını kapatıp 5 dakika daha pişebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder