22 Haziran 2016 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Günaydın!

Bu sabah uyandım ve dedim ki kendi kendime: Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi vermeliyim....
Bizim buralarda adettendir, her bayram öncesi evlerde mutlaka zeytinyağlı yaprak sarması yapılır ve ev baklavasının yanında gelen misafirlere ikram edilir. Bu ikramın adına kısaca "Sarma" denir.
Ev baklavası hiç denemedim, onun tarifini ancak denedikten sonra verebilirim ama sarmam fena değildir yani...Hele bir de kızımın eli değmişse...:)

Malzemeler: 

* 2 su bardağı pirinç
* 1 su bardağı zeytinyağ
* 7-8 adet soğan
* 1 çorba kaşığı çam fıstığı 
* 2 çorba kaşığı kuş üzümü (tatlımsı bir tat verdiği için belki tercih etmeyebilirsiniz)
* 1/2 demet maydonoz
* 2 çay kaşığı kuru nane
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 adet limon (suyunu kullanacağız)
* 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker (ben yenibahar hiç kullanmıyorum, damak tadınıza göre siz değerlendirin)
* 500 gr salamura yaprak

Öncelikle yapraklarımızı bolca su ile iyice yıkayarak tuzundan arınmasını sağlıyoruz. Yıkadığımız yaprakları kaynar suya batırıyoruz ve 1 dakika kadar  bu suda bekletiyoruz sonra da kevgire alıyoruz ki suları süzülsün. (Sapları varsa onları da mutlaka koparıyoruz ama atmayalım çünkü daha sonra bunları tencerenin dibine dizeceğiz.)

Soğanları rondodan geçirerek maydonoz ve fıstıkla beraber zeytinyağında kavuruyoruz. Bu aşamada soğanların pembeleşmesi yeterli olacaktır.
Pirinçlerimizi beyaz suyu gidene kadar bolca yıkıyoruz ve soğanlara ekleyip bir kaç kere karıştırıyoruz. (Beyaz su gitmezse iç pilavımız lapa gibi olur ona göre!)

Karışımın üzerine 2 bardak sıcak su koyarak orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. 10-15 dakika kapağı kapalı şekilde, kendi buharında demlenmeye bırakıyoruz.
Bu işlemden sonra kalan tüm malzemeyi (nane, kuru üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu) ilave edip, hepsini güzelce karıştırıyoruz.

Bu karışımı, hazırladığımız yaprakların içerisine koyup dikkatlice sarıyoruz. (Yapraklar çok büyük ise ortadan ikiye bölerek de kullanabilirsiniz, o zaman daha minik dolmalarınız olur)

Her bir yaprağın içine bir tatlı kaşığı kadar iç pilav yeterli olacaktır.





Tabanı geniş ama sığ bir tencerenin dibine kopardığımız sapları, yırtılmış yaprakları diziyoruz. Sonrada bunların üzerine sardığımız yapraklarımızı yerleştiriyoruz. Üzerlerine 2 bardak sıcak su ve yarım fincan zeytinyağı koyarak orta ateşye suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Dolmalar pişerken dağılmasın diye üzerlerine bir yemek tabağı kapatabilirsiniz.

Pişen dolmalarımızı güzel bir tabağa alıp limon dilimleriyle süsleyerek servis ediyoruz.

Önemli not: Dolmanın ince sarılanı makbüldür! Peki ben sarabiliyor muyum? Hayır, henüz değil ama ince sarabildiğimde bu fotoğrafı değiştireceğimden emin olabilirsiniz....:)))   Afiyet olsun!












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder